Energie verkopen via een eigen label: alles wat jij moet weten

Heb jij interesse in het opzetten van een eigen energielabel? Dit kan veel gedoe met zich meebrengen. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over de vergunning die je hiervoor moet hebben? Of over de manier waarop je je klanten te woord gaat staan? Lees op deze pagina meer over het verkopen van energie en hoe je dit het beste kunt doen.


Wat is energie verkoop?

Energie verkoop is het proces waarbij energieleveranciers energie verkopen aan consumenten en bedrijven. Dit kan zowel elektriciteit als gas zijn. Energieleveranciers kopen energie in op de energiemarkt en verkopen dit vervolgens door aan hun klanten. Energie verkoop is dus een belangrijk onderdeel van de energiemarkt.

Hoe werkt energie verkoop?

De energiemarkt is een complexe markt waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Energieleveranciers spelen hierin een belangrijke rol. Zij kopen energie in op de groothandelsmarkt en verkopen dit vervolgens door aan hun klanten. De prijs van energie wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de vraag en het aanbod, geopolitieke ontwikkelingen en weersomstandigheden. Dit kan leiden tot schommelingen in de prijs van energie.

Wederverkoop energie

Naast directe verkoop van energie aan consumenten en bedrijven, is er ook een vorm van energieverkoop die bekend staat als wederverkoop van energie. Dit houdt in dat een bedrijf energie inkoopt van een energieleverancier en deze vervolgens doorverkoopt aan klanten. 

Deze tussenpartijen hebben vaak kennis van de energiemarkt en kunnen hierdoor betere prijzen bedingen bij energieleveranciers. Daarnaast bieden zij aanvullende diensten zoals energieadvies, factuurcontrole en verbruiksmonitoring aan klanten. Wederverkoop van energie kan voor bedrijven een interessante manier zijn om extra omzet te genereren.


Vergunning energie verkoop

Houd er rekening mee dat de energiemarkt sterk gereguleerd is. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle wet- en regelgeving die van toepassing is op jouw type energie en regio. Zo gelden er wettelijke regels voor het verkopen van energie aan kleinverbruikers. Als je niet in staat bent om zelf een energievergunning aan te vragen of te financieren, kun je ervoor kiezen om samen te werken met een bedrijf dat wel een vergunning heeft, door middel van wederverkoop.

OpenSource Energie maakt het hebben van een energielabel mogelijk, zonder zorgen over een vergunning. Meer weten? Vraag de whitepaper hier aan.

Waarom energiecontracten verkopen?

Energie verkoop heeft voordelen voor zowel energieleveranciers als consumenten. Voor energieleveranciers is het een manier om winst te maken en hun bedrijf te laten groeien. Voor consumenten biedt het de mogelijkheid om te kiezen voor een energieleverancier die bij hen past. Zo kunnen zij bijvoorbeeld kiezen voor groene energie of energie met een vaste prijs.

Daarnaast zijn er zijn verschillende voordelen verbonden aan de wederverkoop van energie. Enkele van deze voordelen zijn:

Geen vergunningskosten

Als je besluit om als wederverkoper van energie op te treden, hoef je geen energievergunning aan te vragen en de bijbehorende kosten te dragen.

Geen risico's inkoop en verkoop

Als tussenpersoon, hoef je geen risico's te dragen die gepaard gaan met de inkoop en verkoop van energie. Je koopt de energie in van de energieleverancier en verkoopt deze vervolgens door aan jouw klanten.

Mogelijkheid profiteren van lagere inkoopprijzen

Als wederverkoper kun je profiteren van lagere inkoopprijzen voor energie, omdat je als tussenpersoon fungeert en grotere volumes inkoopt dan individuele klanten.

Extra inkomstenbron

Door als wederverkoper van energie op te treden, kun je een extra inkomstenbron creëren voor jouw bedrijf.


Hoe energie verkopen?

Er zijn verschillende manieren om energie te verkopen, afhankelijk van het soort energie dat je aanbiedt en aan wie je het wilt verkopen. Hieronder staan enkele algemene stappen die je kunt volgen om energie te verkopen:

  1. Bepaal je doelmarkt: Wie zijn je potentiële klanten? Bedrijven, particulieren, of beide? Je moet weten wie je doelgroep is om je marketing- en verkoopstrategie te kunnen bepalen.
  2. Bepaal je aanbod: Welk soort energie bied je aan? Elektriciteit, gas, zonne-energie, of een andere vorm van hernieuwbare energie? Zorg ervoor dat je aanbod aansluit bij de behoeften van je doelmarkt.
  3. Bepaal je prijsstrategie: Hoeveel ga je vragen voor je energie? Welke factoren bepalen je prijs, zoals concurrentie, kosten en marktwaarde?
  4. Ontwikkel je marketing- en verkoopstrategie: Hoe ga je je energiecontracten verkopen? Maak gebruik van online en offline marketingkanalen, zoals sociale media, advertenties, beurzen en evenementen.
  5. Zorg voor een goede klantenservice: Het is belangrijk om goede relaties op te bouwen met je klanten. Zorg dat je klantenservice op orde is, en dat je snel en effectief reageert op vragen en klachten.
  6. Houd de ontwikkelingen in de markt in de gaten: De energiemarkt is voortdurend in beweging. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de markt, zodat je snel kunt reageren op veranderingen.

Toekomst energie verkoop

De energiemarkt is constant in beweging. Duurzame energiebronnen winnen aan populariteit en zullen in de toekomst een steeds groter deel van de energiemarkt gaan uitmaken. Dit zal leiden tot veranderingen in de manier waarop energie wordt verkocht en gebruikt. Daarnaast zullen innovaties op het gebied van energieopslag en transport bijdragen aan verdere ontwikkelingen in de energiemarkt.

In de toekomst zal duurzame energie steeds belangrijker worden bij energieverkoop, ook bij wederverkoop van energie. Bedrijven zullen hierin een belangrijke rol spelen, door bijvoorbeeld het aanbieden van groene energiecontracten aan hun klanten. Dit zal leiden tot verdere ontwikkelingen in de energiemarkt en de manier waarop energie wordt verkocht en gebruikt.

​Je eigen energielabel met OpenSource Energie

Met OpenSource Energie start jij eenvoudig je eigen energielabel. Zo hoef jij zelf geen vergunning aan te vragen, maar hebben wij die voor je. Daarnaast helpen we je richting een duurzame toekomst door je te ontzorgen. Je krijgt ondersteuning op het gebied van binnendienst werkzaamheden, klantenservice, facturatie, debiteurenbeheer en energiekennis. Jij kunt je dus volledig richten op de verkoop van energiecontracten.

Wil je graag meer weten? Vraag dan de whitepaper aan via de button hieronder.


Whitepaper aanvraag

Heb je vragen over het verkopen van energie? 

Of wil je direct partner worden?

Neem dan contact met ons op.