Dynamische energiecontracten voor jouw klanten  

Bij OpenSource Energie werken we niet met vaste en/of variabele contracten waarbij de energietarieven voor een vooraf bepaalde periode vaststaan. Wij werken met dynamische energiecontracten. Dit betekent dat jouw klanten de beursprijs plus inkoopvergoeding voor stroom en gas doorberekend krijgen. Wanneer jij dynamische energiecontracten verkoopt, zullen jouw klanten dus altijd de meest actuele prijs te betalen voor hun energieverbruik. Geen verrassingen achteraf, maar transparantie en eerlijkheid in de energiemarkt. 

Vast contract versus dynamisch

Energie is een belangrijke kostenpost voor bedrijven en daarom is het kiezen van het juiste energiecontract van groot belang. Een vast contract lijkt vaak de beste optie. Je betaalt immers voor periode X een vaste prijs Y voor elke kilowattuur (kWh) stroom en kubieke meter (m3) gas. Dit geldt echter ook wanneer de stroom- en gasprijzen op de markt omlaag gaan. Het logische gevolg? Je betaalt te veel.

Kortom, als er sprake is van een vast contract, hanteren energieleveranciers een veiligheidsmarge. Bij hogere inkoopprijzen is er dan een buffer waardoor er nog steeds winst wordt gemaakt. Bij dalende inkoopprijzen wordt over de rug van de klant nóg meer winst gemaakt. Resumerend: onder de streep betaalt de klant in de meeste gevallen meer dan de eigenlijke marktprijs.

Hoe werken dynamische energiecontracten?

Dynamische energiecontracten zijn gebaseerd op het volgen van de actuele beursprijzen voor energie. Dit betekent dat bedrijven hun energieverbruik kunnen aanpassen aan de hand van de actuele beursprijzen. Wanneer de energieprijzen dalen, kunnen bedrijven hun verbruik verhogen en wanneer de prijzen stijgen, kunnen ze hun verbruik beperken of hogere prijzen accepteren.

Meest gestelde vragen 

Om een dynamisch contract aan te kunnen bieden, koopt OpenSource Energie dagelijks energie in op de handelsbeurs. Om verzekerd te zijn van de scherpste tarieven monitoren wij continu de wisselende uurprijzen voor stroom en de wisselende dagprijzen voor gas. Vervolgens koppelen wij de beursprijs aan het werkelijke verbruik van de klant. Op basis van inkoopvergoeding en verbruik, komen we tot de daadwerkelijk, gemaakte kosten. En dit alles zonder verborgen kosten. Naast de dynamische beursprijs vragen wij een vast tarief per maand voor de vaste leveringskosten.

In ons Stroometiket 2022 hebben wij inzichtelijk gemaakt van welke energiebronnen gebruik is gemaakt bij de opwekking van onze stroom. Ieder jaar in mei verschijnt het overzicht van vorig jaar, omdat we pas achteraf precies weten wat we hebben ingekocht. Bekijk hier het stroometiket. 

Wat zijn de voordelen van dynamische energiecontracten?

Dynamische energiecontracten hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele energiecontracten. Voordelen die jij weer naar jouw klanten kunt communiceren en die jouw energielabel onderscheiden ten opzichte van andere energieleveranciers. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  1. Flexibiliteit: Dynamische energiecontracten zijn flexibeler dan traditionele energiecontracten. Hierdoor kunnen bedrijven profiteren van lagere energieprijzen wanneer deze dalen, en hun energieverbruik beperken wanneer de prijzen stijgen.

  2. Kostenbesparing: Dynamische energiecontracten kunnen bedrijven helpen om kosten te besparen op hun energierekening. Door de energieprijzen te volgen en te profiteren van lagere prijzen, kunnen bedrijven hun energiekosten verlagen.

  3. Innovatie: Dynamische energiecontracten moedigen innovatie aan door bedrijven te stimuleren om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om energie te besparen en efficiënter te gebruiken.

Eerlijk en transparant

Met OpenSource Energie weet je precies waar je aan toe bent. Je hoeft de tarieven voor stroom en gas op de dagmarkt alleen maar te checken om te weten dat wij diezelfde tarieven een-op-een plus inkoopvergoeding doorberekenen aan jouw klanten.

Wil jij dynamische energiecontracten verkopen? Bekijk wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een eigen energielabel.


Een eigen energielabel